Upišite nekoliko riječi da pronađete sadržaj eg:
fuse,arrestor,00110115 technical...
Nedavne pretrage
Tehnička podrška
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kompenzacija reaktivne energije


Kompenzacija reaktivne energije predstavlja jednu od najboljih investicija za smanjenje troškova energije, koja ujedno ima i veoma kratko vrijeme otplate. U velikom broju slučajeva, projektovanje i dimenzioniranje je otežano činjenicom da je, u unutrašnjim NN instalacijama pojedinih privrednih subjekata, ali i u SN mreži koja ih napaja, udio viših harmonika znatno porastao u proteklih nekoliko godina.
Pretvarači snage, elektronički upravljani pogoni, statički frekventni pretvarači, televizori i kompjuteri svi svi doprinose pojavi viših harmonika u napojnoj mreži. Ovi viši harmonici mogu se dodatno povećati mrežnim impedancama i kapacitivnostima. Odsustvo viših harmonika takođe minimizira međusobne smetnje uređaja koji se napajaju iz istog izvora.
Niskonaponski proizvodi za bolji kvalitet energije i povećanu efikasnost mreže.

ETI Prostik oprema za kompenzaciju reaktivne energije (ormari) pomaže kupcima u povećanju efikasnosti uštedmo energije i pdizanjem kvaliteta napajanja. Sa našim proizvodima i rješenjima kupci štede novac i smanjuju uticaj svojih pogona na okoliš.

Nudimo Vam širok spektar opreme za kompenzaciju reaktivne energije na niskom naponu. Analiziramo Vaše potrebe i nalazimo prava rješenja za optimalnu efikasnost i ekonomičnost.

Prednosti:

  • „„Prigušenje harmonika
  • Kompaktna rješenja
  • Manji gubici
  • Poboljšani kvalitet napajanja
  • „„Ušteda novčanih sredstava


Faktor snage

Faktor snage je mjerilo koje pokazuje koliko je efikasno iskorištena električna energija. 

Kompenzacija reaktivne energije oblikuje ulaznu struju u cilju maksimiziranja stvarne snage dostupne preko napojih faza. U idealnom slučaju, električni uređaj bi se trebao ponašati približno kao čisti otpornik, jer bi u tom slučaju reakitvna energija koju uređaj troši bila jednaka nuli. Povezano sa ovim scenarijom je i odsustvo viših harmonika u ulaznoj struji - struja je savršena kopija ulaznog napona  (obično sinusni talas) i međusobno su u fazi. U ovom slučaju je struja koju uređaj vuče iz mreže minimalna u odnosu na stvarnu snagu potrebnu za vršenje zadatog rada, što minimizira gubitke i troškove koji su povezani kako sa distribucijom električne energije, tako i sa njenom proizvodnjom i opremom korištenom u tom postupku.

Faktor snage je, jednostavno rečeno, odnos aktivne i reaktivne snage, ili:

PF = Aktivna snaga (W) / Prividna snaga (VA),
 
gdje aktivna snaga prestavlja srednju vrijednost, u jednoj periodi, trenutnog proizvoda struje i napona, a prividna snaga je proizvod efektivne vrijednosti struje i napona. Ukoliko su i struja i napon sinusnog oblika i u fazi faktor snage je 1.0. Ukoliko su struja i napon sinusnog oblika, ali pri tome nisu u fazi, faktor snage je cos ugla nagiba talasa. U teoriji ovaj opis se često smatra definicijom faktora snage, ali isti vrijedi samo u posebnom slučaju kada su i struja i napon čistog sinusnog oblika. Ovaj slučaj javlja se kada je teret sastavljen od otpornika, kapacitivnih i induktivnih elemenata i kada su svi oni linearni (neovisni od struje i napona).

                                           
 



    
Katalog
 

 



Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate:

  
Komercijalne i Tehničke informacije:


Denis Bolte
Menadžer
ETI Prostik d.o.o.
Tel: 00386 3 56 57 463
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
Vaša korpa je prazna.